Instrukcja bezpiecznej pracy przy MASZYNIE DO FORMOWANIA KOLB
1. Czynności przed rozpoczęciem pracy
- Maszynę mogą obsługiwać tylko osoby dorosłe, które zapoznały się z instrukcją.
- Każdy pracownik przed rozpoczęciem pracy powinien zostać przeszkolony
w zakresie bhp i przejść instruktaż stanowiskowy oraz zapoznanie z ryzykiem
zawodowym.
- Przed włączeniem maszyny skontrolować czy wewnątrz lub na maszynie nie pozostawiono jakiś elementów montażowych lub narzędzi.
- Pracownicy nieprzeszkoleni maja absolutny zakaz obsługi maszyny.
2. Czynności w czasie pracy
- Napełnić masą ciastową kosz zasypowy.
- Włożyć pustą kolbę do głowicy obrotowej.
- Odebrać napełnione kolby z taśmy podającej.
- Wymieszać kolbę w koszu z ziarnem.
- Odstawić kolbę na wieszak.
3. Zabrania się:
- Włączać maszynę przez osoby nieprzeszkolone do jej obsługi.
- Podczas pracy maszyny dopełniać i upychać ręcznie mieszaniny w koszu zasypowym
- Wykonywać konserwację, czyszczenie i naprawy w czasie pracy maszyny, i jeśli maszyna nie jest dostatecznie zabezpieczona przed przypadkowym włączeniem.
- Manipulować przy częściach ruchomych maszyny i wkładać rąk w otwory techniczne podczas pracy maszyny.
4. Czynności po zakończeniu pracy
- Uprzątnąć stanowisko pracy z odpadów i opakowań.
- Urządzenia odłączyć od źródeł zasilania i zabezpieczyć przed przypadkowym użyciem.
- Oczyścić, dokładnie umyć maszynę z pozostałości produkcyjnych.
- Ułożyć w wyznaczonym miejscu używany sprzęt.
5. Uwagi końcowe
· Każdy zaistniały wypadek przy pracy należy niezwłocznie zgłosić przełożonemu, a miejsce pozostawić w takim stanie, w jakim się on wydarzył
· W razie wątpliwości, co do bezpiecznego wykonywania pracy natychmiast przerwać pracę i skonsultować się z przełożonym.
Zatwierdził: ………………………………………